logo left logo PNL logo right

Naam

NaamNoord-Hollands Archief

Logo

Beschrijving

Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem. De organisatie is in 2005 ontstaan uit een fusie tussen het Rijksarchief in Noord-Holland en de Archiefdienst voor Kennemerland.

Het Noord-Hollands Archief beheert bijna 5.500 archieven, die samen 30,5 kilometer plankruimte beslaan. De bibliotheek van het Noord-Hollands Archief telt meer dan 65.000 titels. Tot slot beheert het Noord-Hollands Archief ruim 500.000 afbeeldingen; foto’s, dia's en prentbriefkaarten, prenten, tekeningen, kaarten en plattegronden.

Het Noord-Hollands Archief richt zich op de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.

Het Noord-Hollands Archief is gevestigd op twee historische locaties in Haarlem. De locatie aan de Jansstraat in het stadscentrum omvat de veertiende-eeuwse Janskerk, die na een ingrijpende verbouwing op 1 maart 2007 wordt heropend als publiekscentrum. Naast de studiezaal bevat het publiekscentrum een ruimte waar (kleinschalige) exposities worden georganiseerd. De locatie aan de Kleine Houtweg krijgt een beperkte studiezaal en wordt met name benut voor beheer- en behoudactiviteiten.

Collectie

Archieven uit de collectie van het Noord-Hollands Archief op het gebied van papiergeschiedenis zijn het archief van de papierfabrieken Van Gelder Zonen N.V., 1652-1981 dat 37 meter beslaat en het archief van MoDo Van Gelder B.V., 1897-1997 dat 10 meter beslaat.

Het archief van Van Gelder Zonen kent een historisch gedeelte, met onder meer papiermonsters, en een nieuwer gedeelte. Er is een systematische plaatsingslijst beschikbaar voor dit archief, die op de website van het Noord-Hollands Archief staat.

Het archief van MoDo Van Gelder is geïnventariseerd. Het commercieel historische gedeelte van dit archief bevat materiaal dat de papiergroothandel naar afnemers zond: prijscouranten, monstercollecties, reclame- en PR-materiaal en magazines. De inventaris van dit archief vindt u eveneens op de website van het Noord-Hollands Archief. Daarnaast heeft het Noord-Hollands Archief een collectie riemkappen. Ook de inventaris van deze collectie staat op de website van het Noord-Hollands Archief.

Activiteiten

Voor activieteiten wordt verwezen naar de website van het Noord-Hollands Archief.

Bezoek

Het bezoekadres van het Noord-Hollands Archief:

Locatie Jansstraat:
Jansstraat 40
2011 RX Haarlem
Telefoon: +31 (0)23 5113320
Fax: +31 (0)23 5113447
 
Locatie Kleine Houtweg:
Kleine Houtweg 18
2012 CH Haarlem
Telefoon: +31 (0)23 5172700
Fax: +31 (0)23 5172720

Contactgevens

Het postadres van van het Noord-Hollands Archief is:

Noord-Hollands Archief
Postbus 3006
2001 DA Haarlem

U kunt meer informatie vinden op de website:

www.noord-hollandsarchief.nl

U kunt een e-mail sturen:

infonoord-hollandsarchief.nl

Hosted by: Webstream Papiergeschiedenis Nederland, p/a Koninklijke VNP, Postbus 731, 2130 AS Hoofddorp, Nederland