logo left logo PNL logo right

Naam

Nederlands Openluchtmuseum

Logo

Beschrijving

De papiermolen in het Nederlands Openluchtmuseum is in 1654 gebouwd en in 1933 naar het Openluchtmuseum verplaatst. De molen is nog steeds in werking en toont het publiek het oude ambacht van papiermaken. Het volledige proces van het vervaardigen van papier wordt uitgebeeld; van het fijnmalen van de textielvezels tot het uiteindelijke scheppen van papier en deze droogpersen en te drogen hangen. Er wordt in de molen ook aandacht besteed aan de vroegere situatie van de arbeiders in de papierindustrie.

Collectie

Het papiermaken in de molen gaat met behulp van een bovenslags waterrad. Dit rad drijft de hamers en de zogenaamde 'Hollander' aan: een machine die ruwere stof snel tot fijne papierstof kan malen. Het voorwerk behelsde het sorteren en scheuren van de lompen en het fijnhakken van de stof. Deze stof wordt fijngemaakt door middel van de hamerbakken en de 'Hollander'. De fijne stof wordt gescheiden van het water en in de schepkuip geschept. Daar wordt met de schepramen het papier geschept. Dit wordt tussen vellen vilt uitgeperst onder de natpers en op de droogzolder te drogen gehangen. De gedroogde vellen worden vlak geperst onder de vlakpers of droogpers. Alle aanwezige materialen en apparaten van de molen zijn authentiek. Aan de slijtende onderdelen wordt regelmatig onderhoud gepleegd.

Hamerbak

Activiteiten

Er is in de papiermolen tijdens het zomerseizoen een medewerker aanwezig die uitleg geeft bij de processen en die het scheppen van papier demonstreert. In verband met de geluidsoverlast vermalen de hamerbakken geen stof, maar werkt men met oplosbare vellen papierstof. Het Nederlands Openluchtmuseum is geregistreerd bij de Nederlandse Museumvereniging.

Bezoek

Het Nederlands Openluchtmuseum is gedurende de zomer (van 1 april tot 1 november) geopend. Gedurende deze periode is de molen te bezichtigen. Tijdens de winteropening van het museum is papiermolen Marten Orges niet te bezichtigen. Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar de website.

Het bezoekadres van het Nederlands Openluchtmuseum is:

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem

De openingstijden zijn:

van 1 april tot 1 november
in 2016 vanaf (Goede) vrijdag 25 maart
10.00 uur tot en met 17.00 uur

Entreeprijzen per 1 januari 2016:
volwassenen € 16,-
kinderen 4 t/m 12 jaar € 12,-
(wijzigingen voorbehouden)

Contactgegevens

Het postadres van het Nederlands Openluchtmuseum is:

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
Postbus 649
6800 AP Arnhem

U kunt het Nederlands Openluchtmuseum telefonisch bereiken op:

T: +31 (0)26-3576111
F: +31 (0)26-3576147

 U kunt meer informatie vinden op de website:

www.openluchtmuseum.nl

U kunt een e-mail sturen:

infoopenluchtmuseum.nl


Hosted by: Webstream Papiergeschiedenis Nederland, p/a Koninklijke VNP, Postbus 731, 2130 AS Hoofddorp, Nederland