logo left logo PNL logo right

Naam

Papierderij

Logo

Beschrijving

Al bijna 30 jaar heeft Leo Hoegen als passie papier maken en ongeveer 11 jaar bestaat nu een ‘eigen bedrijfje’ in het grafische.

De hoofdactiviteiten zijn eigen handgeschept papier maken, handboekbinden en drukken van boeken. Er wordt gewerkt aan eigen opdrachten en aan opdrachten van derden.

Daarnaast worden diverse cursussen, workshops en demonstraties gegeven. Al vele jaren staat de Papierdrij op markten, braderieën, beurzen, enz. waar het papier scheppen wordt gedemonstreerd en eigen producten worden verkocht.

Collectie

De Papierderij legt zich toe op het maken van ambachtelijk handgeschept papier. Dit doet zij op traditionele wijze. De grondstoffen zijn o.a. oud papier, katoen, linnen, hennep, cellulose en diverse planten. Aan de pulp worden o.a. dierlijke lijm en eventueel milieuvriendelijke kleurstoffen toegevoegd.

Dit bijzondere papier is voor bijna alle gebruikelijke doeleinden geschikt (schrijf-, teken-, printerpapier, enz.), maar kan ook geschikt gemaakt worden voor speciaal papier (aquarel- & kalligrafeerpapier, enz.). Tijdens het scheppen van het papier kunnen confetti, grassen en/of bloemblaadjes, e.d. in de schepkuip toegevoegd of op het net geschepte vel neergelegd worden.

Dit papier is ook weer de basis voor vele met de handgemaakte producten, zoals: postpapier, schriften, bekleding voor lampen, visite- en geboortekaartjes & huwelijksannonces, (dag)boeken (ook baby- en receptieboeken), fotoalbums, enz.

Bovenaan de bladzijde ziet u het logo van de Papierderij, dat in het meeste papier ook als (draad)watermerk te zien is.

Door de komst van een z.g. Hollander, een maalbak, kunt u nu diverse soorten kant en klare pulp, eventueel gekleurd en/of verlijmd bestellen.

Activiteiten

De Papierderij verzorgt vele activiteiten:

 • Demonstraties op markten, braderieën, beurzen; zie de website voor data.
   
 • Workshop papier scheppen is er op elke 2e zaterdag van de maand, behalve in juli en augustus in Zuilen, Utrecht. Tijdens deze dag raakt u vertrouwd met het proces van het papier scheppen en vervaardigt u uw eigen briefpapier & enveloppen. Er is deze dag veel ruimte voor uw wensen en vragen (zo mogelijk van te voren bespreken). Na deze dag heeft u een zeer goede basis om zelf aan de slag te gaan met het boeiende materiaal papier.
 • Basiscursus: Papier scheppen & Boekbinden. De basiscursus (5 keer) wordt op dinsdagavond en/of een middag (behalve vakanties en feestdagen), gegeven. De inhoud van deze cursus bestaat uit 2 keer papier scheppen en 3 keer boekbinden; “Japanse” boekbindwijze en de z.g. “bandzetter”. Instappen in deze cursus is op elk moment mogelijk.
 • Vervolgcursus: Papier scheppen & Boekbinden. De basiscursus kan voor onbepaalde tijd verlengd worden. Het vervolg is bedoeld voor een verdere cursus in boekbindtechnieken, kartonnage en/of “eigen projecten” (b.v. inbinden van tijdschriften, reparatie “oude” boeken, papier scheppen, e.d.) Voor deze cursisten is het mogelijk om op afspraak gebruik te maken van de foliepers en de drukkerij.
 • Workshop papier scheppen op locatie: Het is mogelijk om, bij voldoende deelnemers (min. 8 en max. 12 personen), een workshop papier scheppen op een door u gekozen locatie te houden.
   
 • Papier scheppen op uw feest: Heeft u een feest met familie; zussendag, maidenparty, of vrienden, of collega’s, enz. Dan kunt het crea/ac-tief vieren. Maak uw eigen papier en enveloppen in een zelfgekozen kleur, eventueel versierd met bloemetjes, confetti en/of een watermerk naar eigen keuze.
 • Papier scheppen op uw (maiden)party:  Vier uw afscheid van de vrijgezellentijd met familie, collega’s, vrienden en vriendinnen crea/ac-tief. Maak uw eigen papier en enveloppen in een zelfgekozen kleur, eventueel versierd met bloemetjes, confetti en/of een watermerk naar eigen keuze.
 • Papier scheppen op je verjaardagspartijtje: Met zusje(s), broertje(s), vriendinnetjes en/of vriendjes op een woensdagmiddag of zaterdag je eigen papier en enveloppenscheppen. Je kiest zelf van tevoren de kleuren en of je confetti of bloemetjes in het papier wilt. Tussendoor is er tijd voor taart, snoep en fris. Het partijtje wordt afgesloten met het binden van een eigen schriftje van handgeschept papier. Na ongeveer een week wordt het papier bij je thuis bezorgd en kan je het papier verdelen.
   
 • Kinderatelier, papier scheppen, kartonnage, druktechnieken: Ben je tussen de 8 en 11 jaar en ben je graag crea/ac-tief bezig? Kom dan elke dinsdagmiddag werken met papier. Je begint met de basiscursus van 8 middagen, elk van 1 uur (niet in vakanties). Je gaat 3 keer papier scheppen, 2 keer teksten en figuren drukken en 3 keer kartonneren. Heb je na deze cursus de smaak te pakken, dan kan je voor onbepaalde tijd verder werken en nog meer leren. Met 12 jaar kan je overstappen naar het jeugdatelier.
 • Jeugdatelier, papier scheppen, boekbinden, druktechnieken: Ben je 12 jaar of ouder en ben je graag crea/ac-tief bezig? Kom dan elke woensdagmiddag werken met papier. Je begint met de basiscursus van 6 middagen, elk 1,5 uur (niet in vakanties). Je gaat 2 keer papier scheppen, 2 keer teksten en figuren drukken en 2 keer boekbinden. Heb je na deze cursus de smaak te pakken, dan kan je voor onbepaalde tijd verder werken en nog meer leren.

Bezoek

Het bezoekadres van de Papierderij is:

De Papierderij
Sweder van Zuylenweg 32
3553 HG Utrecht

Contactgegevens

Het postadres van de Papierderij is:

Leo Hoegen
Sweder van Zuylenweg 32
3553 HG Utrecht
 

U kunt de Papierderij telefonisch bereiken op telefoonnummer:

T: +31 (0)30 – 695 95 85

U kunt meer informatie vinden op de website:

www.papierderij.nl

U kunt een e-mail sturen:

infopapierderij.nl


Hosted by: Webstream Papiergeschiedenis Nederland, p/a Koninklijke VNP, Postbus 731, 2130 AS Hoofddorp, Nederland