Logo Left Logo PNL logo right

CODA Paper Art 2013

Beeldende kunst en sieraden van en op papier
 

CODA Museum | 06.07 t/m 27.10.2013
 
Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert tot het creëren van kunstwerken. De verschillende structuren, de uiteenlopende eigenschappen en het groot aantal mogelijkheden; niet alleen als beelddrager en als middel om de toeschouwer een kijkje te geven in de wereld van de kunstenaar, maar ook als materiaal is papier bijzonder veelzijdig en interessant. In opvolging van de succesvolle Holland Papier Biënnale, die CODA Museum voorheen organiseerde met Museum Rijswijk, presenteert CODA Museum dit jaar het werk van maar liefst 24 beeldend kunstenaars en 15 sieraadontwerpers uit binnen- en buitenland.

De maagdelijkheid van een wit vel of juist de schoonheid van gekleurd papier inspireert kunstenaars al decennia tot de creatie van indrukwekkende kunstwerken. De kunstenaars die onderdeel uitmaken van CODA Paper Art zijn niet alleen papierkunstenaars in strikte of absolute zin. Kunstenaars en ontwerpers bewegen tenslotte meer dan ooit tussen verschillende materialen en technieken. Daarom zijn ook beeldend kunstenaars en sieraadontwerpers die incidenteel of eenmalig met papier werken opgenomen in de tentoonstelling. Het getoonde werk kan over voornamelijk esthetische kwaliteiten beschikken, het resultaat zijn van materiaalonderzoek of bestaan uit een collectie meubilair of gebruiksvoorwerpen. Verrassend, vernieuwend, prikkelend, fascinerend en van hoog niveau zijn echter zonder uitzondering de criteria waarmee CODA Paper Art samengesteld is.

Hedendaagse beeldend kunstenaars werken graag met thema’s uit religies, mythologie en persoonlijke ervaringen en vermengen die thema’s tot nieuwe, persoonlijke kunstwerken. Zo werkt Peter Callesen (Denemarken, 1967) regelmatig met een religieus of mythologisch thema dat eveneens verwijst naar jeugdherinneringen. Hoewel hij ook werkt met ijs en licht, geniet papier de voorkeur omdat het, volgens de kunstenaar, beschikt over een kwetsbaarheid die het romantische en het tragische van zijn werk onderstrepen. Traditionele technieken en tradities leiden regelmatig tot moderne, conceptuele werken die verwijzen naar het land van herkomst van de kunstenaar, de natuur of de actualiteiten. De Vietnamese Maureen Ngoc ontwierp een collectie conceptuele sieraden op basis van driedimensionale patronen en traditionele origamitechnieken. Deze sieraden zijn niet alleen versiering maar bieden ook bescherming en zijn zo een pantser voor het lichaam. Het gebruik van bestaande beelden uit tijdschriften en kranten resulteert bij Dieuwke Spaans (Nederland, 1973) in verrassende, filmische composities die de toeschouwer anders laten kijken naar bekende beelden.

Een aantal kunstenaars laat zich, op zeer uiteenlopende wijzen, inspireren door het hergebruik van papier en karton. Terwijl de een papierafval op straat fotografeert en die grote beelden vertaalt naar kleine objecten en sieraden, verzamelen anderen hetzelfde papier- en kartonafval om te verwerken tot kunstenaarsboeken, gebruiksvoorwerpen, meubilair, sieraden en kledingstukken. Zo maakt Movana Chen (China, 1975) ‘kledingsculpturen’ van papierdraden, die ontstaan zijn nadat ze oude tijdschriften door een shredder gehaald heeft. Ze noemt deze draagbare, papieren kunststukken body containers.

Shari Pierce (Verenigde Staten, 1973) laat zich vooral inspireren door objecten en papierafval dat zij op straat tegenkomt. Ze fotografeert het materiaal in de context waarin ze het aantreft om het vervolgens mee te nemen en te verwerken in haar sieraden. Deze sieraden zijn in vergelijking tot de fotobeelden fragiel of juist monumentaal. Pierce combineert de op straat gevonden materialen met edelmetalen. Hierdoor krijgt het sieraad een nieuwe vorm en betekenis.

Het hergebruik van papier en karton gaat regelmatig gepaard met de ontwikkeling van nieuwe technieken. Een uniek voorbeeld is KrantHout van ontwerplabel Vij5 en Mieke Meijer. KrantHout is een materiaal dat krantenpapier weer hout laat worden. De basis is restmateriaal van het Eindhovens Dagblad dat via diverse processen verwerkt wordt tot een hard, houtachtig materiaal dat veel overeenkomsten heeft met massief hout en ook als zodanig gebruikt en bewerkt kan worden. Resultaten zijn meubelcollecties en het interieur van een Peugeot.

CODA Museum en CODA Paper Art

De collectie hedendaagse kunst van CODA is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Nadat het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum in 2003 opgingen in CODA Museum, is de brede verzameling van het Van Reekum Museum aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaagse sieraadontwerp. De collectie kunstwerken van en op papier krijgt meerwaarde door de aandacht die hedendaagse kunstenaars en ontwerpers voor papier als materiaal tonen. CODA Paper Art sluit daarop aan en brengt de ontwikkelingen in beeld.

CODA Paper Art is een voortzetting van de succesvolle Holland Papier Biënnale die CODA Museum een aantal maal in samenwerking met Museum Rijswijk organiseerde. Omdat na verbouwing van Museum Rijswijk de Holland Papier Biënnale om een andere invulling vroeg en CODA Museum een langere tentoonstellingsperiode wilde om ook het onderwijs te kunnen verblijden met deze fantastische tentoonstelling, is besloten separaat verder te gaan. Maar niet zonder een verbinding te blijven onderhouden. CODA organiseert in de oneven jaren een internationale papiertentoonstelling terwijl Museum Rijswijk in de even jaren een internationale papiertentoonstelling samenstelt.

Exposerende beeldend kunstenaars

Clemens Behr (DU), Aldo van den Broek (NL), Natasha Bowdoin (VS), Claire Brewster (VK), Peter Callesen (DK), Uitgeverij Eloisa Cartonera (AR), Movana Chen (CN), Caterina Crepax (IT), Dylan Graham (NZ), Maria Ikonomopoulou (GR), Li Hongbo (CN), Couzijn van Leeuwen (NL), Mia Wen Hsuan Liu (TW), Alicia Martìn (SP), Andrea Mastrovito (IT), Studio Jo Meesters (NL), Regula Maria Muller (CH), Ontwerplabel Vij5 (NL), Wendy Plomp (NL), Bronia Sawyer (VK), Dieuwke Spaans (NL), Jill Sylvia (VS), Rob Voerman NL), Anouk Vogel (NL).

Exposerende sieraadontwerpers

Attai Chen (IL), Nhat -Vu Dang (NL), Ana Hagopian (SP), Lydia Hirte (DU), Mari Ishikawa-Vetter (JP), Tia Kramer (VS), Nel Linssen (NL), Hannah van Lith (B), Jorge Manilla Navarrete (MX), Alix Manon (B), Maureen Ngoc (VN), Shari Pierce (VS), Mette Saabye (DK), Flora Vagi (HU), Tatiana Warenichová (SK).

CODA Paper Art 2013 | Beeldende kunst en sieraden van en op papier | 06.07 t/m 27.10.2013 | CODA Museum | www.coda-apeldoorn.nl/PaperArt

Wervingsposter

Enkele voorbeelden van Paper Art van de volgende kunstenaars:
 

Peter Callesen

 
Clemens Behr
 
Movana Chen
 
Flora Vagi
 
Dylan Graham
 
Hannah van Lith
Hosted by: Webstream Papiergeschiedenis Nederland, p/a Koninklijke VNP, Postbus 731, 2130 AS Hoofddorp, Nederland