Logo Left Logo PNL logo right

Themadag 2015: Van historische riemkappen tot modern pakpapier

Themadag 2015; 1 oktober 2015, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Aanwezig

Martin Cuppen, Arie Hooimeijer, Henk Porck, Willie Bosch, Bram Bouwens, Arie Butterman, Henk van Amerongen, Adriaan Kardinaal, Daan Schijffelen, Maaike Schijffelen, Theo Laurentius, Frans Laurentius, Pieter van Nieuwburg, Pier van Leeuwen, Geke van de Kamp, Rutger van Dijk, Jur Kingma, Marijke Veldhuizen, Maas van den Top, Krystyna Frencken, Mat Maessen, Madelijn Duijvenstijn, Gert van den Born, Joop Willemsen, Joop Klein, Dirk Rönitz, Jan Hein Bannier. 

   
Deelnemers aan de Themadag

Opening

Mevrouw Lucinda Jones, Hoofd Collecties van de Koninklijke Bibliotheek (KB), opent de dag en heet alle deelnemers hartelijk welkom namens de KB. Zij geeft aan dat de dag is georganiseerd in het kader van de recente aankoop door de KB van de nieuwe collectie van Theo en Frans Laurentius. Deze aanwinst is mogelijk gemaakt door de Vrienden van de KB.

Lucinda Jones

Daarna neemt Bram Bouwens, voorzitter van de Stichting Papiergeschiedenis Nederland, de leiding van deze dag op zich. Ook hij verwelkomt de deelnemers en verzoekt iedereen zich kort voor te stellen.

Bram Bouwens

Lezingen

Geke van de Kamp, archiefbibliothecaris bij het Gemeentearchief Zaanstad, houdt de eerste lezing: “Hoe snap ik de riemkap? 196 riemkappen in de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad. Hierin zet zij uiteen dat er in Zaandam begonnen wordt de riemkappen uit de collectie te beschrijven. Ook riemkappen bij andere instellingen moeten nog worden vastgelegd. Het streven is om tot een nationale ontsluiting van de riemkappen te komen.

Geke van de Kamp

Arie Hooimeijer, directeur van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK), geeft een lezing met de titel: “Verpakkingen in de Toekomst”. Hierin zet hij uiteen welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van verpakkingsmaterialen. Een belangrijk onderdeel is het gebruik van biologische en natuurlijke grondstoffen en “intelligente” verpakkingen

Arie Hooimeijer

Madelein Duijvenstijn, is verwoed verzamelaar van Sinterklaas pakpapier en heeft in de loop van vele jaren een grote collectie aangelegd. In haar lezing “Sinterklaaspapier door de jaren heen” laat zij aan de hand van voorbeelden de ontwikkelingen zien vanaf de 1930-ger jaren tot heden.

Madelein Duivenstijn

Lunch

   
   
   
Bijpraten tijdens de lunch

Middagprogramma

Na de lunch wordt door Frans Laurentius, aangevuld door Theo Laurentius, een aantal voorbeelden toegelicht die zij hebben verzameld en onlangs aan de KB hebben overgedragen. Hierbij is een aantal riemkappen en watermerken, maar ook andere papier gerelateerde voorwerpen.

   
   
Riemkappen in soorten en maten door Theo en Frans Laurentius 

Vijftig historische riemkappen

De heren Laurentius hebben een boekje geschreven waarin 50 historische riemkappen worden getoond en beschreven. Dit boekje is uitgegeven door de Stichting Papiergeschiedenis Nederland. 

Het eerste exemplaar wordt door Gerrit Jan Koopman, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier en Kartonfabrieken (VNP), overhandigd aan mevrouw Tanja de Boer, hoofd Collectiebehoud van de KB.

Gerrit-Jan Koopman en Tanja de Boer
   
   
De riemkappen nader bekeken

Contact - Adres

Wanneer u vragen of opmerkingen heeft kunt u ons bereiken via ons e-mailadres, of via de Koninklijke VNP in Hoofddorp.

Secretariaat: Rembrandtlaan 49, 1412 JN Naarden
Bankrekening: 3510722 t.n.v. Papiergeschiedenis Nederland

E: infopapiergeschiedenis.net
I: www.papiergeschiedenis.net

Met vriendelijke groeten,
Jan Hein Bannier
Secretaris Papiergeschiedenis Nederland
 

Hosted by: Webstream Papiergeschiedenis Nederland, p/a Koninklijke VNP, Postbus 731, 2130 AS Hoofddorp, Nederland